ΕΡΕΥΝΑ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Παρατίθεται σειρά μελετών από ερευνητικά προγράμματα που υλοποίηθηκαν στο Εργαστήριο.

Οι βιβλιογραφικές αναφορές στις παρακάτω μελέτες γίνεται με τη σειρά των ονομάτων των επιστημόνων που συμμετείχαν και την αντίστοιχη έκδοση της μελέτης.

1) Οικολογική έρευνα στις λίμνες της Β. Ελλάδος Αγ. Βασιλείου, Δοϊράνη και Βιστωνίδα. (Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμού αναπαραγωγής ιχθυδίων).

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν  από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Γ. Φώτη, Θ. Κουσουρή, Ξ. Καραμανλή και Κ. Ουζούνη.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση έγινε από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της λίμνης Βιστωνίδας (Απόφ. 23/4.10.82) και διήρκεσε ένα έτος (Σεπτέμβριος 1982-Νοέμβριος 1983).

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη, 1984, σελίδες 109 (+30 ως παράρτημα).

2) Πρότυπο πρόγραμμα για την προστασία της λίμνης Βιστωνίδας από διάφορες μορφές ρύπανσης. (Φυσικοχημικές παράμετροι – ρυπαντές και παθολογικές καταστάσεις του ιχθυοπληθυσμού).

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, A. Καμαριανό, Γ. Φώτη και Ξ. Καραμανλή.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση έγινε από το Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Υ.Χ.Ο.Π., Αρ. Πρωτ. 29861/1458/10.5.84) και διήρκεσε ένα έτος (1984-85).

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ. Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη 1985, σελίδες 23 (+10 ως παράρτημα).

3) Πειραματική εκτίμηση της δράσης του Fluridone (SonarR) στα υδάτινα ιχθυοπαραγωγικά οικοσυστήματα.

Το πρόγραμμα αυτό που πραγματοποιήθηκε με πιστώσεις του 2ου Τομέα του Τμήματος Κτηνιατρικής άρχισε το 1983 και τελείωσε το 1985. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις παρακάτω τρεις φάσεις:

α) Δράση του Fluridone στους φυτικούς οργανισμούς Τrapa natans και Phragmites.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή, Γ. Φώτη, Ι. Αλτιπαρμάκη και Α. Μετασαράκη.

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη 1983 σελίδες 15

β) Δράση του Fluridone στα Cyprinidae, στο φυτοπλαγκτόν και στο ζωοπλαγκτόν καθώς και εκτίμηση της συμπεριφοράς του στο υδάτινο περιβάλλον.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Ι. Αλτιπαρμάκη, Ξ. Καραμανλή, Δ. Κουφίδη, Θ. Κουσουρή, Γ. Φώτη και Α. Μετασαράκη.

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη, 1985 σελίδες 25 (+8 ως παράρτημα).

γ) Δράση του Fluridone στα αβγά και στα ιχθύδια των κυπρίνων (Cyprinidae).

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Ι. Αλτιπαρμάκη, Γ. Φώτη, Ξ. Καραμανλή, Δ. Κουφίδη και Θ. Κουσουρή.

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη, 1985 σελίδες 19.

4) Έρευνα για την καταπολέμηση της Ερυθροδερματίτιδας των κυπρίνων με σκοπό τη βελτίωση της ιχθυοπαραγωγής της λίμνης Βιστωνίδας Θράκης.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Γ. Φώτη, Α. Καμαριανό, Θ. Κουσουρή, και Ξ. Καραμανλή.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση έγιναν από το Υπ. Γεωργίας, Δ/νση Κ.Ε.Ι. (Αρ. Πρωτ. 280956/17.6.84). Το πρόγραμμα άρχισε τον Ιανουάριο του 1985 και τελείωσε την Άνοιξη του 1986.

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη 1987, σελίδες 27.

5) Έρευνα που αφορά τη ρύπανση του ποταμού Στρυμόνα με χλωριωμένους υδρογονάνθρακες και λιπάσματα.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Υ.Χ.Ο.Π., Αρ. Πρωτ. 733590/4101/ 23.10.84). Το πρόγραμμα άρχισε το Σεπτέμβριο του 1985 και τελείωσε το Σεπτέμβριο του 1986.

Εκδόθηκε μελέτη από το A.Π.Θ. Tμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη 1987, σελίδες 25 (+4 ως παράρτημα).

6) Οικολογική έρευνα της λίμνης Κερκίνης (Ν. Σερρών) με σκοπό τη βελτίωση της ιχθυοπαραγωγής.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Γ. Φώτη, Ξ. Καραμανλή και Θ. Κουσουρή.

Η ανάθεση και χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Υπ. Γεωργίας, Δ/νση Κ.Ε.Ι. (Αρ. πρωτ. 386553/16.9.85). Η έναρξη του προγράμματος έγινε το Σεπτέμβριο του 1985 και τελείωσε το Δεκέμβριο του 1986.

Eκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστ. Περιβάλ. και το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης, Θεσσαλονίκη 1987, σελ. 59 (+15 ως παράρτημα).

7) Συγκριτική μελέτη της συγκέντρωσης των χλωριωμένων και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων καθώς και του μολύβδου και καδμίου σε οστρακοειδή, πριν και μετά την εξυγίανσή τους με όζον.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Δ. Κουφίδη, Ξ. Καραμανλή και Ν. Κριάρη.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Υπ. Γεωργίας, Δ/νση Κ.Ε.Ι. (Αρ. Πρωτ. 386553/16.9.85). Το πρόγραμμα άρχισε το Μάρτιο του 1986 και τελείωσε στις αρχές του 1987.

Eκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ., Τμήμα Κτηνιατρικής, Οικολογία και Προστ. Περιβάλλοντος, Θεσ/νίκη 1987, σελίδες 14 (+3 ως παράρτημα).

8) Οικολογική έρευνα για την προστασία της λίμνης Πολυφύτου Κοζάνης και τη βελτίωση της ιχθυοπαραγωγής της.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από την «Αναπτυξιακή Κοζάνης Α.Ε.» και με την σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας Κοζάνης και της Γ.Σ. του Τμήματος Κτηνιατρικής. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο φάσεις:

α) Προκαταρκτική φάση (Ιούνιος 1986 – Απρίλιος 1987).

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Γ. Φώτη, Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή, Θ. Κουσουρή και Π. Μητλιάνγκα.

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ. Τμήμα Κτηνιατρικής, Εργ. Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος., Θεσ/νίκη 1987, σελίδες 57 (+20 ως παράρτημα). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιστημ. Επετηρ. Τμήμ. Κτηνιατρικής, τ.24, σ.37-99 (1989-92).

β) Προοπτικές ιχθυοπαραγωγικής εκμετάλλευσης της λίμνης  (Ιούλ. 1987 – Ιούν. 1988).

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη, Γ. Φώτη, Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή, Θ. Κουσουρή, και Α. Λαμπροπούλου.

Εκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ. Τμήμα Κτηνιατρικής, Εργ. Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος.,Θεσ/νίκη 1989, σελίδες 77 (+43 ως παράρτημα). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιστημ.  Επετηρ. Τμήμ. Κτηνιατρικής, τ.25, σ.13-89 (1989-92).

9) Μελέτη των οικολογικών, φυσεογεωγραφικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών των λιμνών του Νομού Φλωρίνης.

Υπεύθυνος: Ξ. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα:Αμανατίδου Ε.,Ελευθεριάδης Ν.,Ζησοπούλου Α.,Κουβαρδάς Κ.,Ξαγοράρη Α.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε το Σεπ. – Οκτ. 1988, με ανάθεση και χρηματοδότηση του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε μελέτη από το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ., Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Θεσ/νίκη 1988, σελ. 62.

10) Αξιολόγηση βιοτόπων Β’ πίνακα Ε.Ο.Κ. και διερεύνηση της δυνατότητας ένταξής τους στο κοινοτικό δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευομένων περιοχών σε εφαρμογή του άρθρου 4 της οδηγίας 79/409 για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας.

Η ανάθεση και χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Δ/νση περιβαλλοντικού Σχεδιασμού (απόφαση 63508/6-11-1991) προς το Εργ. Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. και διήρκεσε ένα έτος (Νοέμ. 1991-Νοέμ. 1992).

α) «Υγροβιότοπος Έλους Αγ. Μάμαντα (Νομού Χαλκιδικής)».

Ερευν. Ομάδα: Σ. Κιλικίδης, Α. Καμαριανός, Γ. Φώτης, Ξ. Καραμανλής, Χρ. Μπάτζιος, Θ. Κουσουρής, Μ. Καρτέρης, Τ. Ακριώτης, Μ. Βογιατζής, Ο. Γιαννάκου, Ι. Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 51.

β) «Έλος Αρτζάν (Ν. Κιλκίς)».

Ερευν. Ομάδα: Σ. Κιλικίδης, Α. Καμαριανός, Γ. Φώτης, Χρ. Μπάτζιος, Ξ. Καραμανλής, Θ. Κουσουρής, Μ. Καρτέρης, Τ. Ακριώτης, Μ. Βογιατζής, Ο. Γιαννάκου, Ι. Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 42.

γ) «Λίμνη Άγρα (Ν. Πέλλης)».

Ερευν. Ομάδα: Σ. Κιλικίδης, Α. Καμαριανός, Γ. Φώτης, Ξ. Καραμανλής, Χρ. Μπάτζιος, Θ. Κουσουρής, Μ. Καρτέρης, Τ. Ακριώτης, Μ. Βογιατζής, Ο. Γιαννάκου, Ι. Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 39.

δ) «Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα (Ν. Φλωρίνης)».

Ερευν. Ομάδα: Σ. Κιλικίδης, Α. Καμαριανός, Γ. Φώτης, Χρ. Μπάτζιος, Ξ. Καραμανλής, Θ. Κουσουρής, Μ. Καρτέρης, Τ. Ακριώτης, Μ. Βογιατζής, Ο. Γιαννάκου, Ι. Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 58.

 ε) «Υγροβιότοπος εκβολών Καλαμά (Ν. Θεσπρωτίας)».

Ερευν. Ομάδα: Σ.Κιλικίδης, Γ.Φώτης, Α.Καμαριανός, Ξ.Καραμανλής, Χ.Μπάτζιος, Θ.Κουσουρής, Μ.Καρτέρης, Τ.Ακριώτης, Μ.Βογιατζής, Ο.Γιαννάκου, Ι.Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 63.

 στ) «Υγροβιότοπος Δέλτα Σπερχειού (Ν.Φθιώτιδας)».

Ερευν. Ομάδα: Σ.Κιλικίδης, Α.Καμαριανός, Γ.Φώτης, Χ.Μπάτζιος, Ξ.Καραμανλής, Θ.Κουσουρής, Μ.Καρτέρης, Τ.Ακριώτης, Μ.Βογιατζής, Ο.Γιαννάκου, Ι.Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 66.

 ζ) «Υγροβιότοπος λιμνών Αλυκής και Χορταρολίμνης (Ν. Λήμνου)».

Ερευν. Ομάδα: Σ.Κιλικίδης, Α.Καμαριανός, Γ.Φώτης, Ξ.Καραμανλής, Χ.Μπάτζιος, Θ.Κουσουρής, Μ.Καρτέρης, Τ.Ακριώτης, Μ.Βογιατζής, Ο.Γιαννάκου, Ι.Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 39.

 η) «Υγροβιότοπος κόλπου Καλλονής (Ν.Λέσβου)».

Ερευν. Ομάδα: Σ.Κιλικίδης, Γ.Φώτης, Α.Καμαριανός, Χ.Μπάτζιος, Ξ.Καραμανλής, Θ.Κουσουρής, Μ.Καρτέρης, Τ.Ακριώτης, Μ.Βογιατζής, Ο.Γιαννάκου, Ι.Γύτας.

Εκδόθηκε μελέτη, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Θεσσαλονίκη 1992, σελίδες 62.

 

11) Παρακολούθηση της ποιότητας των αποβλήτων της πόλεως Θεσσαλονίκης και του αποδέκτη Θερμαϊκού στην περιοχή του ανατολικού αντλιοστασίου Χαλάστρας.

Η ανάθεση και χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από τον Οργανισμό Αποχετεύσεως Θεσ/νίκης (αποφ. Δ.Σ. Ο.Α.Θ. 40/1992) στα Εργαστήρια Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής και Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια ενός έτους (Φεβρ. 1992- Φεβρ. 1993).

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οικολογίας αποτελούνταν από τους Σ  Κιλικίδη, Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή και Ο. Γιαννάκου.

Eκδόθηκε μελέτη από το Α.Π.Θ. Τμήμα Κτηνιατρικής, Εργ. Οικολογίας και Προστ. Περιβ/ντος και το Τμήμα Χημείας, Εργ. Αναλυτικής Χημείας, Θεσ/νίκης 1993, σελίδες 62 (+32 ως παράρτημα).

 

  1. Εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης των εκτρεφομένων μυδιών (Mytilus galoprovincialis) σε συνάρτηση με την πυκνότητα του πληθυσμού και την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η ανάθεση και η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στα πλαίσια του Προγράμματος Ενίσχυσης Ερευνητικού Δυναμικού (ΠΕΝΕΔ, 1994).

Η έναρξη του προγράμματος έγινε το 1996 και είχε διάρκεια 20 μήνες.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Σ. Κιλικίδη Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή, Γ. Φώτη, Ι. Κρεστενίτη, Κ. Μπαρμπόπουλο ενώ συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι νέοι ερευνητές οι Κ. Κατσούλης, Ε. Γαβριηλίδου  και Α. Πνευματικάτου.

Εκδόθηκε μελέτη, Υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Θεσσαλονίκη 1998, σελίδες 52.

 

  1. Long-term Programme for Pollution Monitoring and Research in the Mediterranean Sea (MED. POL. Phase II), (1986 – 2000)

Χρηματοδότηση: Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού) και τους οργανισμούς FAO/UNEP.

Στο πρόγραμμα συνεργάσθηκαν τα παρακάτω εργαστήρια του Α.Π.Θ.

α) Εργ. Υδραυλικής της Πολυτεχνικής Σχολής, β) Εργ. Αναλυτικής Χημείας του Χημικού Τμήματος, γ) Εργ. Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος και δ) Εργ. Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος αποτελούνταν από τους Α. Καμαριανό, Ξ. Καραμανλή και Ε. Γαλούπη (υποψήφια διδάκτωρ).

Η ανάθεση και χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.(Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού) και τους οργανισμούς FAO/UNEP.

Ετήσιες εκθέσεις πορείας υποβάλλονται στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ  και στους οργανισμούς FAO/UNEP.

  1. «Παραγωγή βιοαερίου από κοπριά χοίρων και συνδυασμένη ζύμωση – εκτίμηση της δυνατότητας αναερόβιας χώνευσης σε Ελληνικές χοιροτροφικές μονάδες» («Greek biogas production from pig manure and codigestionEvaluation of anaerobic digestion projects in livestock units«), Altener AL/98/276.

Χρηματοδότηση: Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια, Εύρωπαϊκή Ένωση, (1999-2001) και συμμετείχαν:

– Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), (coordinator), Αθήνα.

– SUC – Biotechnology department, Esbjerg, Denmark.

– NIRAS consulting engineer and planners, Aarhus, Denmark.

– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Κτηνιατρικής.

Ερευνητική ομάδα: Ξ. Καραμανλής, Α. Καμαριανός, Σ. Κυριάκης.

– Ζita Technologies Ltd. Αθήνα

Τα αποτελέσματα του προγράμματος εκδόθηκαν σε μελέτη (C.R.E.S. 2001, σελ.255).

  1. Η επίδραση χημικών ουσιών (οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον) και αλθεμινθικών φαρμάκων στο γεννητικό σύστημα των παραγωγικών ζώων).

Χρηματοδότηση: Υπουργείο Παιδείας, ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (2004- ) και συνεργάζονται ερευνητικές ομάδες από το ΤΕΙ Λάρισσας (Επιστ. Υπευθ. Γούλας Π.), του ΕΘΙΑΓΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

Ερευνητική ομάδα Εργ. Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής , Α.Π.Θ. : Α. Καμαριανός και  Ξ. Καραμανλής,

Μέρος των αποτελεσμάτων ανακοινώθηκε στο Conference of the European Society for Domestic Animal Reproduction. (|Utrecht – The Netherlands, 2008). Περίληψη δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του.

  1. Παρακολούθηση ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος (στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Μέτρο 1.1 του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006).

Ανάδοχος: Δίκτυο Εργαστηρίων Παρακολούθησης Ποιότητας Περιβάλλοντος Ελληνικών Θαλασσών (Δ.Ε.Π.Π.Ε.Θ.)

Ερευνητική ομάδα Εργ. Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.: Α. Καμαριανός, Ξ.Καραμανλής, Ι. Δόσης και Χ. Κυρίμης.

Η διάρκεια προγράμματος ήταν 2 έτη (2004-2005).

Μέρος των αποτελεσμάτων ανακοινώθηκε στο 2ο Συνέδριο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Ιούνιος 2006, Θεσσαλονίκη. Πλήρης εργασία δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του.

 

  1. Η επίδραση στην ποιότητα του μικροπεριβάλλοντος της εκτροφής και στις αποδόσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων, από την ενσωμάτωση ενός ελληνικού φυσικού ζεόλιθου στο σιτηρέσιο και στη στρωμνή.

Χρηματοδότηση: Υπουργείο Παιδείας, ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (2004 – 2006). Επιστημονικώς Υπεύθυνος: Ξάνθιππος Ν. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα: Φορτομάρης Π., Αρσένος Γ., Καμαριανός Α., Μπάτζιος Χ., Παπαϊωάννου Δ., Δόσης Ι., Φιλιππίδης Α., Καντηράνης Ν., Squires C., Δρακούλης Α.

Εκδόθηκε μελέτη, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2006, σελίδες 57.

 

  1. Πρακτική Άσκηση – Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

Χρηματοδότηση: Υπουργείο Παιδείας, ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. ΚΑΤ. ΠΡΑΞΗΣ: 2.4.2.α «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» (2005 – 2008).

Επιστημονικώς Υπεύθυνος: Ξάνθιππος Ν. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα: Κ. Μ. Μπόσκος, Δ. Ραπτόπουλος.

Εκδόθηκε μελέτη, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2008, σελίδες 64.

Η μελέτη υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ, στην Ε.Ε. του Α.Π.Θ. και στη Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ..

 

  1. Επιστημονική υποστήριξη για την αειφορική διαχείριση υγροτόπων στο Νομό Θεσσαλονίκης με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Φορέας χρηματοδότησης: Αναπτυξιακή Εταιρία Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΑΝΕΘ) (2006-2007)

Επιστημονικώς Υπεύθυνος: Ξάνθιππος Ν. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα: Δ.Σ. Κωβαίος, Ι.Δ. Παντής

Το έργο αυτό είχε ως αντικείμενο την εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου για την καταπολέμηση των κουνουπιών στον Νομό Θεσσαλονίκης, την αξιολόγηση της εφαρμογής του και προτάσεις βελτίωσής του.

Εκδόθηκε μελέτη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή, Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2007, σελίδες 47.

Η μελέτη υποβλήθηκε στην Αναπτυξιακή Εταιρία Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΑΝΕΘ) και στην Ε.Ε. του Α.Π.Θ.

  1. Προκαταρκτική μελέτη για τη χωροθέτηση και οργάνωση κτηνοτροφικών ζωνών στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου Ν. Δράμας

Φορέας χρηματοδότησης: Δήμος Κάτω Νευροκοπίου Ν. Δράμας (2009)

Επιστημονικώς Υπεύθυνος: Ξάνθιππος Ν. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα: Τσιαμάδης Ε., Λίτσκας Β., Χατζηιωαννίδης Π.

Εκδόθηκε μελέτη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κτηνιατρική Σχολή, Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Θεσσαλονίκη, Μαϊος 2009, σελίδες 73.

Η μελέτη υποβλήθηκε στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου Ν. Δράμας και στην Ε.Ε. του Α.Π.Θ..

 

  1. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση (Πρακτική Άσκηση – Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., 2010 – 2015)

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ» με κωδικό 04.05.06.72.31.01 των πράξεων «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ».

ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (πραγματική περίοδος υλοποίησης: 2010-2015): Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση», συγχρηματοδότηση από το Ε.Κ.Τ. και από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού).

Υποβλήθηκαν ετήσιες εκθέσεις για κάθε κύκλο (I-V) εφαρμογής του προγράμματος, στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Α.Π.Θ.. Το σύνολο των ετησίων εκθέσεων υποβλήθηκε στην Ε.Ε. του Α.Π.Θ. και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ενιαίος Διοικητικός Τομέας Ευρωπαϊκών Πόρων, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ, «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης».

Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Τμήματος Κτηνιατρικής: Ξάνθιππος Ν. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα: Κ. Μ. Μπόσκος, Γ. Βαλεργάκης.

 

  1. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση (Πρακτική Άσκηση – Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., 2016 – )

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Α.Π.Θ.» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση» για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

ΕΣΠΑ 2014-2020 (πραγματική περίοδος υλοποίησης: 2016-2022): Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση», συγχρηματοδότηση από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού).

Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Τμήματος Κτηνιατρικής: Ξάνθιππος Ν. Καραμανλής.

Ερευνητική ομάδα: Κ. Μ. Μπόσκος, Γ. Βαλεργάκης.

Αφήστε μια απάντηση